Gemeente trouwen: Alles wat je moet weten over trouwen in Nederland

Als je in Nederland wilt trouwen, moet je dit doen via de gemeente. Gemeente trouwen is de meest gebruikelijke manier om een huwelijk officieel te maken. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over gemeente trouwen in Nederland.

Wat is gemeente trouwen?

Gemeente trouwen is het proces waarbij een huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waarin je wilt trouwen. Dit is de enige manier om een huwelijk rechtsgeldig te maken in Nederland.

Voordat je kunt trouwen, moet je eerst een melding van voorgenomen huwelijk doen bij de gemeente. Dit moet minimaal twee weken voor de geplande trouwdatum gebeuren. Tijdens deze periode kunnen bezwaren tegen het huwelijk worden ingediend.

Wat zijn de vereisten voor gemeente trouwen?

Om te kunnen trouwen in de gemeente, moet je aan bepaalde vereisten voldoen. Deze vereisten kunnen per gemeente verschillen, dus het is belangrijk om contact op te nemen met de gemeente waarin je wilt trouwen voor specifieke informatie. Over het algemeen gelden de volgende vereisten:

 • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn. Als je jonger bent, heb je toestemming nodig van de rechter.
 • Je mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
 • Je mag niet trouwen met een bloedverwant in de rechte lijn, zoals een ouder of kind.
 • Je moet een geldig identiteitsbewijs hebben, zoals een paspoort of identiteitskaart.

Daarnaast kunnen er aanvullende vereisten zijn, zoals het overleggen van bepaalde documenten of het betalen van leges. Deze informatie kun je opvragen bij de gemeente.

Hoe verloopt het proces van gemeente trouwen?

Het proces van gemeente trouwen bestaat uit verschillende stappen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste stappen:

 1. Doen van een melding van voorgenomen huwelijk bij de gemeente.
 2. Eventueel ondertrouw, waarbij je persoonlijke gegevens worden vastgelegd en je een verklaring moet afleggen dat er geen belemmeringen zijn om te trouwen.
 3. Het plannen van de trouwdatum en -locatie in overleg met de gemeente.
 4. De huwelijksvoltrekking zelf, waarbij een ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk officieel maakt.
 5. Het ondertekenen van de huwelijksakte.

Na de huwelijksvoltrekking ontvang je een trouwboekje en wordt de huwelijksakte opgenomen in de registers van de burgerlijke stand.

Wat zijn de kosten van gemeente trouwen?

Aan gemeente trouwen zijn kosten verbonden. Deze kosten kunnen per gemeente verschillen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €200 en €600. Naast de kosten voor de huwelijksvoltrekking kunnen er ook kosten zijn voor bijvoorbeeld het trouwboekje of het wijzigen van je achternaam.

Het is belangrijk om vooraf bij de gemeente te informeren naar de exacte kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat zijn de voordelen van gemeente trouwen?

Gemeente trouwen heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van samenlevingscontracten, zoals een geregistreerd partnerschap. Enkele voordelen zijn:

 • Je huwelijk is internationaal erkend.
 • Je hebt automatisch recht op bepaalde juridische en financiële bescherming.
 • Je hebt recht op partnerpensioen bij overlijden van je partner.
 • Je hebt recht op nabestaandenpensioen bij overlijden van je partner.

Daarnaast wordt een huwelijk vaak gezien als een symbolische en romantische verbintenis tussen twee personen.

Conclusie

Gemeente trouwen is de meest gebruikelijke manier om een huwelijk officieel te maken in Nederland. Het proces van gemeente trouwen omvat het doen van een melding van voorgenomen huwelijk, het plannen van de trouwdatum en -locatie, de huwelijksvoltrekking zelf en het ondertekenen van de huwelijksakte. Er zijn bepaalde vereisten en kosten verbonden aan gemeente trouwen, maar het biedt ook verschillende voordelen. Als je van plan bent om te trouwen, is het belangrijk om contact op te nemen met de gemeente waarin je wilt trouwen voor specifieke informatie en vereisten.

Plaats een reactie

Gaat u trouwen?

Word zorgeloos vervoerd of rij zelf in de Volvo Amazon. Met een ritje in deze oldtimer trouwauto zijn jullie verzekerd van comfortabel trouwvervoer en een brede glimlach na afloop!

Bekijk de Volvo Amazon