Bezem springen trouwen: een eeuwenoude traditie

Bezem springen trouwen is een bijzondere traditie die al eeuwenlang in Nederland wordt gevierd. Het is een unieke manier om het huwelijk te bezegelen en symboliseert het begin van een nieuw leven samen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorsprong, betekenis en verschillende gebruiken rondom bezem springen trouwen.

Oorsprong van bezem springen trouwen

De oorsprong van bezem springen trouwen ligt in de Middeleeuwen. Destijds was het gebruikelijk dat een huwelijk werd voltrokken door een priester in de kerk. Echter, niet iedereen had toegang tot een kerk of kon zich een priester veroorloven. Daarom ontstond de traditie van bezem springen trouwen als alternatieve manier om het huwelijk te vieren.

Het idee achter bezem springen trouwen was dat het paar samen over een bezem sprong, als symbool van het overwinnen van obstakels en het starten van een nieuw leven samen. Het was een manier om hun liefde en toewijding aan elkaar te tonen, ongeacht hun sociale status of religieuze achtergrond.

Betekenis van bezem springen trouwen

Bezem springen trouwen heeft een diepere betekenis dan alleen een ludieke traditie. Het symboliseert het overwinnen van hindernissen en het samen aangaan van uitdagingen in het huwelijk. Door samen over de bezem te springen, beloven het bruidspaar elkaar te steunen en samen te werken om hun relatie te laten groeien en bloeien.

Daarnaast staat bezem springen trouwen ook voor gelijkheid binnen het huwelijk. Het maakt niet uit wie er als eerste over de bezem springt, het gaat erom dat beide partners bereid zijn om zich aan elkaar te verbinden en samen een nieuw leven op te bouwen.

Gebruiken en tradities rondom bezem springen trouwen

Hoewel bezem springen trouwen een eeuwenoude traditie is, zijn er nog steeds verschillende gebruiken en tradities die ermee gepaard gaan. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  • De bezem: De bezem die wordt gebruikt tijdens het bezem springen trouwen is vaak versierd met linten en bloemen. Dit geeft de bezem een feestelijk en symbolisch karakter.
  • Locatie: Bezemspringen kan zowel binnen als buiten plaatsvinden. Sommige stellen kiezen ervoor om het in hun eigen huis te doen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een speciale locatie, zoals een park of strand.
  • Getuigen: Net als bij een traditioneel huwelijk kunnen er getuigen aanwezig zijn bij het bezem springen trouwen. Zij kunnen de plechtigheid bijwonen en de geloften van het bruidspaar bevestigen.
  • Feest: Na het bezem springen trouwen wordt er vaak een feest georganiseerd om de verbintenis te vieren. Familie en vrienden komen samen om het bruidspaar te feliciteren en te genieten van eten, drinken en muziek.

Bezem springen trouwen in de moderne tijd

Hoewel bezem springen trouwen een oude traditie is, wordt het nog steeds gevierd in de moderne tijd. Veel stellen kiezen ervoor om deze traditie op te nemen in hun huwelijksceremonie, als een manier om hun verbintenis op unieke wijze te vieren.

Daarnaast is bezem springen trouwen ook populair geworden bij stellen die een niet-traditionele bruiloft willen. Het is een manier om te breken met conventies en een persoonlijke touch aan de ceremonie toe te voegen.

Conclusie

Bezem springen trouwen is een eeuwenoude traditie die nog steeds springlevend is in Nederland. Het symboliseert het begin van een nieuw leven samen en het overwinnen van obstakels in het huwelijk. Met zijn diepe betekenis en unieke gebruiken is bezem springen trouwen een bijzondere manier om de liefde en toewijding tussen twee mensen te vieren.

Plaats een reactie

Gaat u trouwen?

Word zorgeloos vervoerd of rij zelf in de Volvo Amazon. Met een ritje in deze oldtimer trouwauto zijn jullie verzekerd van comfortabel trouwvervoer en een brede glimlach na afloop!

Bekijk de Volvo Amazon