Pensioen trouwen na 65 jaar

Pensioen trouwen na 65 jaar

Het pensioen trouwen na 65 jaar is een belangrijk onderwerp waar veel mensen mee te maken krijgen. Wanneer iemand de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en besluit te trouwen, zijn er verschillende zaken waar rekening mee gehouden moet worden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de gevolgen van trouwen na 65 jaar voor het pensioen.

Wat verandert er na het trouwen?

Wanneer iemand na zijn of haar 65e verjaardag besluit te trouwen, heeft dit invloed op het pensioen. Hieronder worden enkele belangrijke punten opgesomd:

  • Partnerpensioen: Na het trouwen heeft de partner recht op een partnerpensioen. Dit is een uitkering die wordt verstrekt aan de partner na het overlijden van de pensioengerechtigde. Het bedrag van het partnerpensioen kan verschillen per pensioenregeling.
  • AOW: Het trouwen na 65 jaar heeft geen invloed op de AOW-uitkering. De AOW-uitkering wordt individueel toegekend en is niet afhankelijk van het huwelijk.
  • Pensioenverdeling: Bij het trouwen na 65 jaar kan er sprake zijn van pensioenverdeling. Dit betekent dat het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk wordt verdeeld tussen beide partners. De verdeling kan afhankelijk zijn van de huwelijkse voorwaarden en de pensioenregeling.

Huwelijkse voorwaarden en pensioen

De huwelijkse voorwaarden kunnen invloed hebben op het pensioen na het trouwen na 65 jaar. Er zijn verschillende vormen van huwelijkse voorwaarden, zoals gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden met uitsluiting van iedere gemeenschap. Het is belangrijk om te weten welke huwelijkse voorwaarden van toepassing zijn, omdat dit gevolgen kan hebben voor de pensioenverdeling.

Indien er sprake is van gemeenschap van goederen, wordt het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk gelijk verdeeld tussen beide partners. Bij huwelijkse voorwaarden met uitsluiting van iedere gemeenschap blijft het pensioen van beide partners gescheiden.

Advies inwinnen

Het is verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur of pensioenadviseur wanneer je na 65 jaar besluit te trouwen. Zij kunnen je helpen bij het in kaart brengen van de gevolgen voor het pensioen en kunnen advies geven over de huwelijkse voorwaarden.

Daarnaast is het belangrijk om contact op te nemen met de pensioenuitvoerder om de wijzigingen in de persoonlijke situatie door te geven. Zij kunnen je informeren over de specifieke regelingen en mogelijkheden.

Conclusie

Het trouwen na 65 jaar heeft invloed op het pensioen. Het recht op partnerpensioen en de mogelijkheid tot pensioenverdeling zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Het is verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur en contact op te nemen met de pensioenuitvoerder om de wijzigingen door te geven. Zo kun je zorgen voor een goede financiële planning tijdens je pensioenjaren.

Plaats een reactie

Gaat u trouwen?

Word zorgeloos vervoerd of rij zelf in de Volvo Amazon. Met een ritje in deze oldtimer trouwauto zijn jullie verzekerd van comfortabel trouwvervoer en een brede glimlach na afloop!

Bekijk de Volvo Amazon