Trouwen beperkte gemeenschap van goederen

Trouwen beperkte gemeenschap van goederen

De beperkte gemeenschap van goederen is een vorm van huwelijkse voorwaarden waarbij niet alle bezittingen en schulden automatisch gemeenschappelijk worden bij het huwelijk. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het onderwerp trouwen beperkte gemeenschap van goederen in Nederland.

Wat is een beperkte gemeenschap van goederen?

Een beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd gemeenschappelijk is. Dit betekent dat bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn verkregen, privé blijven. Ook erfenissen en schenkingen vallen buiten de gemeenschap van goederen, tenzij anders bepaald in een testament of schenkingsakte.

De beperkte gemeenschap van goederen is sinds 1 januari 2018 de standaard in Nederland. Voor die tijd gold de algehele gemeenschap van goederen, waarbij alle bezittingen en schulden automatisch gemeenschappelijk werden bij het huwelijk.

Voordelen van een beperkte gemeenschap van goederen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het trouwen onder beperkte gemeenschap van goederen:

  • Behoud van eigen vermogen: Doordat alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd gemeenschappelijk is, behoudt iedere partner zijn of haar eigen vermogen. Dit kan vooral van belang zijn wanneer er sprake is van grote vermogensverschillen tussen de partners.
  • Bescherming tegen schuldeisers: Schuldeisers kunnen alleen aanspraak maken op het gemeenschappelijke vermogen. Privévermogen blijft buiten bereik van schuldeisers.
  • Erfenis en schenkingen blijven privé: Erfenissen en schenkingen vallen buiten de gemeenschap van goederen, tenzij anders bepaald in een testament of schenkingsakte. Dit betekent dat deze niet verdeeld hoeven te worden bij een scheiding.

Beperkingen van een beperkte gemeenschap van goederen

Hoewel een beperkte gemeenschap van goederen veel voordelen biedt, zijn er ook enkele beperkingen waar rekening mee gehouden moet worden:

  • Geen automatische verdeling van bezittingen en schulden: Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn verkregen, blijven privé. Dit kan leiden tot complexe situaties bij een scheiding, vooral wanneer er sprake is van vermenging van vermogens.
  • Verplichte huwelijkse voorwaarden bij afwijkende wensen: Indien een stel andere afspraken wil maken dan de beperkte gemeenschap van goederen, zoals het uitsluiten van bepaalde bezittingen of schulden, zijn huwelijkse voorwaarden verplicht. Dit brengt extra kosten en administratieve rompslomp met zich mee.

Hoe regel je een beperkte gemeenschap van goederen?

Om te trouwen onder beperkte gemeenschap van goederen, hoef je geen huwelijkse voorwaarden op te stellen. Dit is automatisch de standaard in Nederland sinds 1 januari 2018. Indien je andere afspraken wilt maken, zoals het uitsluiten van bepaalde bezittingen of schulden, dien je wel huwelijkse voorwaarden op te stellen bij een notaris.

Het is belangrijk om te realiseren dat huwelijkse voorwaarden niet alleen bij het huwelijk zelf kunnen worden opgesteld, maar ook tijdens het huwelijk. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer er sprake is van een wijziging in de financiële situatie of wanneer er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden.

Conclusie

De beperkte gemeenschap van goederen is de standaard in Nederland sinds 1 januari 2018. Deze vorm van huwelijkse voorwaarden zorgt ervoor dat alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd gemeenschappelijk is. Dit biedt voordelen zoals behoud van eigen vermogen en bescherming tegen schuldeisers. Echter, er zijn ook beperkingen zoals het ontbreken van automatische verdeling van bezittingen en schulden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze aspecten en indien nodig huwelijkse voorwaarden op te stellen bij een notaris.

Plaats een reactie

Gaat u trouwen?

Word zorgeloos vervoerd of rij zelf in de Volvo Amazon. Met een ritje in deze oldtimer trouwauto zijn jullie verzekerd van comfortabel trouwvervoer en een brede glimlach na afloop!

Bekijk de Volvo Amazon