Trouwen in België

Trouwen in België is een bijzondere gebeurtenis die veel mensen dromen van hun hele leven. Het is een moment waarop twee mensen hun liefde en toewijding aan elkaar willen bezegelen en hun leven samen willen beginnen. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over trouwen in België, inclusief de wettelijke vereisten, populaire trouwlocaties en tradities.

Wettelijke vereisten voor trouwen in België

Voordat je kunt trouwen in België, zijn er enkele wettelijke vereisten waaraan je moet voldoen. Ten eerste moet je minimaal 18 jaar oud zijn om te kunnen trouwen. Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je toestemming nodig van de rechtbank. Daarnaast moet je een geldig identiteitsbewijs hebben, zoals een paspoort of identiteitskaart.

Als je niet de Belgische nationaliteit hebt, moet je ook een bewijs van ongehuwde staat overleggen. Dit document, ook wel een ‘attest van ongehuwde staat’ genoemd, bevestigt dat je niet eerder getrouwd bent geweest. Je kunt dit document verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van je eigen land in België.

Verder moet je een huwelijksaangifte doen bij de gemeente waar je wilt trouwen. Dit moet minimaal twee weken voor de geplande trouwdatum gebeuren. Tijdens de huwelijksaangifte worden alle benodigde documenten gecontroleerd en wordt er een trouwdatum vastgesteld.

Populaire trouwlocaties in België

België biedt een breed scala aan prachtige trouwlocaties, van historische kastelen tot idyllische stranden. Hier zijn enkele populaire trouwlocaties in België:

  • Brugge: Deze romantische stad staat bekend om zijn charmante grachten en middeleeuwse architectuur. Trouwen in Brugge is als een sprookje dat uitkomt.
  • Gent: Met zijn prachtige historische gebouwen en gezellige sfeer is Gent een populaire keuze voor bruiloften. De stad biedt tal van mooie locaties, zoals het stadhuis en historische kerken.
  • Antwerpen: Als je van een moderne en trendy sfeer houdt, is Antwerpen de perfecte trouwlocatie. De stad heeft een bruisend nachtleven en biedt veel mogelijkheden voor een unieke en eigentijdse bruiloft.
  • Ardennen: Voor natuurliefhebbers is trouwen in de Ardennen een geweldige keuze. Deze prachtige regio biedt adembenemende landschappen en rustige omgevingen voor een romantische bruiloft in de natuur.

Trouwtradities in België

Net als in veel andere landen heeft België ook zijn eigen trouwtradities. Hier zijn enkele van de meest voorkomende tradities:

  • Bruidstaart: Een bruidstaart is een belangrijk onderdeel van een Belgische bruiloft. Het is gebruikelijk om een grote, prachtig versierde taart te hebben die wordt geserveerd aan de gasten.
  • Bruidsboeket: De bruid draagt een bruidsboeket dat vaak bestaat uit witte bloemen, zoals rozen of lelies. Na de ceremonie gooit de bruid het boeket over haar schouder en degene die het vangt, wordt verondersteld de volgende te zijn die gaat trouwen.
  • Strooien van rijst: Na de ceremonie worden de pasgetrouwden vaak begroet met een regen van rijst. Dit symboliseert vruchtbaarheid en geluk voor het nieuwe echtpaar.
  • Polterabend: In sommige delen van België wordt een ‘polterabend’ gehouden, een feest waarbij borden en glazen worden gebroken om boze geesten af te weren en het nieuwe echtpaar geluk te brengen.

Trouwen in België is een speciale gelegenheid die je voor altijd zult koesteren. Of je nu kiest voor een romantische bruiloft in een historische stad of een intieme ceremonie in de natuur, België biedt tal van mogelijkheden om je droombruiloft werkelijkheid te laten worden.

Plaats een reactie

Gaat u trouwen?

Word zorgeloos vervoerd of rij zelf in de Volvo Amazon. Met een ritje in deze oldtimer trouwauto zijn jullie verzekerd van comfortabel trouwvervoer en een brede glimlach na afloop!

Bekijk de Volvo Amazon