Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Wanneer twee mensen besluiten om in het huwelijksbootje te stappen, moeten er veel keuzes worden gemaakt. Een van de belangrijkste keuzes is het kiezen van een huwelijksregime. In Nederland is het huwelijksvermogensrecht vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Een van de opties die stellen hebben is trouwen in beperkte gemeenschap van goederen.

Wat houdt trouwen in beperkte gemeenschap van goederen in?

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen betekent dat alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, gemeenschappelijk wordt. Dit in tegenstelling tot trouwen in algehele gemeenschap van goederen, waarbij alle bezittingen en schulden van beide partners gezamenlijk worden.

Met de invoering van de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen op 1 januari 2018 is trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaard geworden in Nederland. Voor die tijd was trouwen in algehele gemeenschap van goederen de standaard, tenzij er huwelijkse voorwaarden werden opgesteld.

Wat blijft buiten de gemeenschap van goederen?

Wanneer je trouwt in beperkte gemeenschap van goederen, blijven de volgende zaken buiten de gemeenschap:

  • Bezittingen en schulden die voor het huwelijk al aan een van de partners toebehoorden.
  • Erfenissen en schenkingen die tijdens het huwelijk worden ontvangen, mits deze expliciet zijn bestemd voor één van de partners.
  • Verknochte goederen, zoals persoonlijke bezittingen die niet bedoeld zijn om te delen.

Al deze zaken blijven dus privévermogen en vallen niet in de gemeenschap van goederen. Dit betekent dat ze bij een eventuele echtscheiding niet verdeeld hoeven te worden.

Wat valt wel in de gemeenschap van goederen?

Alles wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, valt in de gemeenschap van goederen. Dit omvat onder andere:

  • Inkomsten uit arbeid en onderneming.
  • Bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk worden verkregen.
  • Pensioenrechten die tijdens het huwelijk worden opgebouwd.

Deze zaken worden bij een eventuele echtscheiding verdeeld tussen beide partners. Het uitgangspunt is een gelijke verdeling, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt in huwelijkse voorwaarden.

Voordelen van trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen heeft verschillende voordelen:

  • Je behoudt de controle over je eigen vermogen. Bezittingen en schulden die je voor het huwelijk al had, blijven van jou.
  • Je bent niet automatisch verantwoordelijk voor de schulden van je partner die vóór het huwelijk zijn ontstaan.
  • Je kunt zelf bepalen wat er met je vermogen gebeurt bij een eventuele echtscheiding.

Door te trouwen in beperkte gemeenschap van goederen kun je dus meer financiële vrijheid behouden en heb je meer zeggenschap over je eigen vermogen.

Huwelijkse voorwaarden

Hoewel trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaard is, kunnen stellen nog steeds huwelijkse voorwaarden opstellen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als een van de partners een eigen onderneming heeft of als er grote vermogensverschillen zijn.

Met huwelijkse voorwaarden kunnen specifieke afspraken worden gemaakt over de verdeling van bezittingen en schulden. Zo kunnen partners bijvoorbeeld afspreken dat bepaalde bezittingen privévermogen blijven, ook al zijn ze tijdens het huwelijk verkregen.

Conclusie

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen is de nieuwe standaard in Nederland sinds 1 januari 2018. Bij deze huwelijksvorm blijft het vermogen dat voor het huwelijk al aan een van de partners toebehoorde, buiten de gemeenschap van goederen. Alles wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, valt wel in de gemeenschap. Het trouwen in beperkte gemeenschap van goederen biedt verschillende voordelen, zoals behoud van controle over eigen vermogen en de mogelijkheid om afspraken te maken over de verdeling bij een echtscheiding. Stellen kunnen nog steeds huwelijkse voorwaarden opstellen om specifieke afspraken te maken over bezittingen en schulden.

Plaats een reactie

Gaat u trouwen?

Word zorgeloos vervoerd of rij zelf in de Volvo Amazon. Met een ritje in deze oldtimer trouwauto zijn jullie verzekerd van comfortabel trouwvervoer en een brede glimlach na afloop!

Bekijk de Volvo Amazon