Trouwen in gemeenschap van goederen 2020

Wanneer je in het huwelijksbootje stapt, zijn er verschillende manieren waarop je je huwelijk kunt regelen. Een van de opties is trouwen in gemeenschap van goederen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op trouwen in gemeenschap van goederen in het jaar 2020 en wat dit precies inhoudt.

Wat betekent trouwen in gemeenschap van goederen?

Trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat alle bezittingen en schulden die je voor het huwelijk had, gezamenlijk eigendom worden van jou en je partner. Dit geldt ook voor alle bezittingen en schulden die je tijdens het huwelijk verkrijgt. Alles wordt dus fifty-fifty verdeeld.

Voordat de nieuwe wet op 1 januari 2018 van kracht werd, was trouwen in gemeenschap van goederen de standaardregeling in Nederland. Dit betekende dat als je ging trouwen, automatisch alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk werden. Echter, sinds 2018 is de wet veranderd en is trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaardregeling geworden.

Trouwen in gemeenschap van goederen in 2020

In 2020 is het nog steeds mogelijk om te trouwen in gemeenschap van goederen, maar dit is niet meer de standaardregeling. Als je wilt trouwen in gemeenschap van goederen, moet je dit expliciet aangeven bij de notaris. Dit kan door middel van het opstellen van huwelijkse voorwaarden.

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is een belangrijke stap als je wilt trouwen in gemeenschap van goederen. Hierin kun je specifieke afspraken maken over hoe jullie bezittingen en schulden verdeeld worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als een van jullie een eigen bedrijf heeft of als er grote vermogensverschillen zijn.

Als je ervoor kiest om te trouwen in gemeenschap van goederen zonder huwelijkse voorwaarden, dan gelden de volgende regels:

  • Alle bezittingen en schulden die je voor het huwelijk had, worden gemeenschappelijk eigendom.
  • Alle bezittingen en schulden die je tijdens het huwelijk verkrijgt, worden ook gemeenschappelijk eigendom.
  • Bij een eventuele scheiding worden alle bezittingen en schulden fifty-fifty verdeeld.

Het is belangrijk om te realiseren dat trouwen in gemeenschap van goederen ook risico’s met zich meebrengt. Als een van jullie bijvoorbeeld grote schulden heeft, kan dit invloed hebben op het vermogen van de ander. Ook als een van jullie een eigen bedrijf heeft en failliet gaat, kan dit gevolgen hebben voor het gezamenlijke vermogen.

Alternatieven voor trouwen in gemeenschap van goederen

Als je niet wilt trouwen in gemeenschap van goederen, zijn er verschillende alternatieven waar je voor kunt kiezen:

  • Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen: Dit is de nieuwe standaardregeling sinds 2018. Hierbij blijven de bezittingen en schulden die je voor het huwelijk had, privé-eigendom. Alles wat je tijdens het huwelijk verkrijgt, wordt gemeenschappelijk eigendom.
  • Trouwen onder huwelijkse voorwaarden: Hierbij maak je specifieke afspraken over de verdeling van bezittingen en schulden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als een van jullie een eigen bedrijf heeft of als er grote vermogensverschillen zijn.
  • Geregistreerd partnerschap: Dit is een juridische vorm van samenwonen waarbij je bepaalde rechten en plichten hebt, maar niet automatisch in gemeenschap van goederen trouwt.

Conclusie

Trouwen in gemeenschap van goederen is nog steeds mogelijk in 2020, maar het is niet meer de standaardregeling. Als je wilt trouwen in gemeenschap van goederen, moet je dit expliciet aangeven bij de notaris en huwelijkse voorwaarden opstellen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s die trouwen in gemeenschap van goederen met zich meebrengt en om eventueel alternatieven te overwegen, zoals trouwen in beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.

Plaats een reactie

Gaat u trouwen?

Word zorgeloos vervoerd of rij zelf in de Volvo Amazon. Met een ritje in deze oldtimer trouwauto zijn jullie verzekerd van comfortabel trouwvervoer en een brede glimlach na afloop!

Bekijk de Volvo Amazon