Trouwen met een buitenlander in Nederland

Trouwen met een buitenlander in Nederland

Als je als Nederlander wilt trouwen met een buitenlander in Nederland, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende aspecten van het trouwen met een buitenlander in Nederland.

Wettelijke vereisten

Om te kunnen trouwen met een buitenlander in Nederland, moeten jullie aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste vereisten:

 • Beide partners moeten minimaal 18 jaar oud zijn.
 • Beide partners moeten vrijgezel zijn en niet al getrouwd zijn.
 • Er mag geen sprake zijn van een nauwe bloedverwantschap tussen de partners.
 • De buitenlandse partner moet een geldig verblijfsdocument hebben in Nederland.

Het is belangrijk om te weten dat de wettelijke vereisten kunnen verschillen afhankelijk van de nationaliteit en verblijfsstatus van de buitenlandse partner. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de gemeente waar jullie willen trouwen voor specifieke informatie.

De procedure

De procedure voor het trouwen met een buitenlander in Nederland kan enige tijd in beslag nemen. Hieronder volgt een overzicht van de stappen die jullie moeten doorlopen:

 1. Maak een afspraak bij de gemeente waar jullie willen trouwen.
 2. Vul de benodigde formulieren in en verzamel de vereiste documenten, zoals een geldig identiteitsbewijs, geboorteakte en bewijs van verblijfsstatus.
 3. De gemeente zal een onderzoek instellen naar jullie achtergrond en eventuele belemmeringen voor het huwelijk.
 4. Als het onderzoek geen belemmeringen oplevert, ontvangen jullie een trouwvergunning.
 5. Plan de huwelijksdatum en maak afspraken voor de ceremonie en eventuele feestelijkheden.
 6. Tijdens de ceremonie zullen jullie elkaar het jawoord geven en het huwelijk wordt officieel geregistreerd.

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met de procedure, aangezien sommige stappen enige tijd kunnen duren. Daarnaast kunnen er extra vereisten gelden voor bepaalde nationaliteiten, zoals het vertalen en legaliseren van documenten.

Rechten en plichten

Als jullie eenmaal getrouwd zijn, hebben jullie als partners bepaalde rechten en plichten. Hieronder volgt een overzicht:

 • Jullie hebben het recht om samen te wonen in Nederland.
 • De buitenlandse partner kan in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning op basis van het huwelijk.
 • Jullie hebben recht op gezinshereniging als jullie kinderen willen krijgen.
 • Als jullie besluiten om te scheiden, kunnen er specifieke regels gelden met betrekking tot alimentatie en verdeling van bezittingen.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van jullie rechten en plichten als getrouwd stel. Het kan verstandig zijn om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat jullie op de hoogte zijn van de geldende wetten en regels.

Conclusie

Het trouwen met een buitenlander in Nederland kan een prachtige en bijzondere ervaring zijn. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van de wettelijke vereisten, de procedure en jullie rechten en plichten als getrouwd stel. Door goed geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te volgen, kunnen jullie een gelukkig en succesvol huwelijk aangaan.

Plaats een reactie

Gaat u trouwen?

Word zorgeloos vervoerd of rij zelf in de Volvo Amazon. Met een ritje in deze oldtimer trouwauto zijn jullie verzekerd van comfortabel trouwvervoer en een brede glimlach na afloop!

Bekijk de Volvo Amazon