Trouwen op latere leeftijd en pensioen

Wanneer mensen op latere leeftijd besluiten om te trouwen, zijn er verschillende aspecten waar ze rekening mee moeten houden. Een van de belangrijkste zaken is het effect van trouwen op het pensioen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de relatie tussen trouwen op latere leeftijd en pensioen, en welke gevolgen dit kan hebben voor beide partners.

1. Pensioenopbouw

Wanneer twee mensen trouwen, heeft dit invloed op hun pensioenopbouw. Als een van de partners al een pensioenregeling heeft, kan het huwelijk ervoor zorgen dat de andere partner recht krijgt op een deel van dit pensioen. Dit wordt ook wel het partnerpensioen genoemd. Het partnerpensioen zorgt ervoor dat de partner na het overlijden van de pensioengerechtigde een inkomen ontvangt.

Als beide partners al een eigen pensioenregeling hebben, kan het huwelijk ervoor zorgen dat ze recht krijgen op elkaars pensioen. Dit wordt ook wel het ouderdomspensioen genoemd. Het ouderdomspensioen zorgt ervoor dat beide partners na hun pensioenleeftijd een inkomen ontvangen.

2. AOW

Naast het pensioen kan trouwen op latere leeftijd ook invloed hebben op de AOW-uitkering. De AOW-uitkering is een basispensioen dat door de overheid wordt verstrekt aan mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Als beide partners al een AOW-uitkering ontvangen, kan het huwelijk ervoor zorgen dat ze recht hebben op een hogere AOW-uitkering. Dit wordt ook wel het partnertoeslag genoemd.

Het is belangrijk om te weten dat de partnertoeslag sinds 2015 is afgeschaft voor nieuwe gevallen. Dit betekent dat als beide partners na 2015 de AOW-leeftijd hebben bereikt, ze geen recht meer hebben op een partnertoeslag. Voor mensen die voor 2015 de AOW-leeftijd hebben bereikt, gelden er overgangsregelingen.

3. Samenwonen zonder te trouwen

Sommige mensen kiezen ervoor om op latere leeftijd samen te gaan wonen zonder te trouwen. In dit geval hebben ze geen recht op elkaars pensioen of AOW-uitkering. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de financiële gevolgen van samenwonen zonder te trouwen. Het kan verstandig zijn om een samenlevingscontract op te stellen waarin afspraken worden gemaakt over de financiële verdeling en eventuele partnerpensioenen.

4. Scheiden op latere leeftijd

Helaas komt het ook voor dat mensen op latere leeftijd besluiten om te scheiden. Dit kan grote gevolgen hebben voor het pensioen. Bij een scheiding hebben beide partners recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit wordt ook wel het vereveningspensioen genoemd. Het vereveningspensioen zorgt ervoor dat beide partners na de scheiding een deel van elkaars pensioen ontvangen.

Het is belangrijk om te weten dat het vereveningspensioen automatisch wordt toegekend bij een scheiding. Het is dus niet nodig om hier apart afspraken over te maken. Wel is het mogelijk om af te wijken van de standaardverdeling, bijvoorbeeld door het pensioen niet te verevenen, maar dit moet dan wel worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Conclusie

Trouwen op latere leeftijd kan grote gevolgen hebben voor het pensioen. Het kan invloed hebben op de pensioenopbouw, de AOW-uitkering en de verdeling van het pensioen bij een scheiding. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en eventueel advies in te winnen bij een pensioenadviseur of financieel planner. Door op tijd de juiste stappen te nemen, kunnen problemen in de toekomst worden voorkomen en kunnen beide partners genieten van een financieel stabiele oude dag.

Plaats een reactie

Gaat u trouwen?

Word zorgeloos vervoerd of rij zelf in de Volvo Amazon. Met een ritje in deze oldtimer trouwauto zijn jullie verzekerd van comfortabel trouwvervoer en een brede glimlach na afloop!

Bekijk de Volvo Amazon