Trouwen zonder verblijfsvergunning

Wanneer twee mensen verliefd worden en besluiten om hun leven samen te delen, is trouwen vaak de volgende stap. Het huwelijk is een prachtige viering van liefde en verbintenis, maar het kan ook een complex proces zijn, vooral als een van de partners geen verblijfsvergunning heeft. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het onderwerp trouwen zonder verblijfsvergunning in Nederland.

Wat betekent trouwen zonder verblijfsvergunning?

Trouwen zonder verblijfsvergunning verwijst naar het huwelijk tussen een persoon die geen geldige verblijfsstatus heeft in Nederland en een Nederlandse burger of iemand met een geldige verblijfsvergunning. Het kan ook betrekking hebben op het huwelijk tussen twee personen zonder geldige verblijfsvergunning.

Wanneer een persoon zonder verblijfsvergunning wil trouwen in Nederland, zijn er verschillende juridische en administratieve stappen die moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat het huwelijk rechtsgeldig is. Het is belangrijk om te begrijpen dat het huwelijk op zichzelf geen automatisch recht op een verblijfsvergunning geeft.

De procedure voor trouwen zonder verblijfsvergunning

Als een van de partners geen verblijfsvergunning heeft, moet het paar een aantal stappen volgen om te kunnen trouwen in Nederland. Hier is een overzicht van de procedure:

 1. Identificatie: Beide partners moeten zich identificeren met een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart.
 2. Onderzoek naar belemmeringen: De gemeente waar het huwelijk zal plaatsvinden, zal onderzoeken of er belemmeringen zijn voor het huwelijk, zoals een bestaand huwelijk of een bloedverwantschap.
 3. Onderzoek naar verblijfsstatus: De gemeente zal ook controleren of de partner zonder verblijfsvergunning een lopende asielprocedure heeft of een verlopen verblijfsvergunning.
 4. Verklaring van huwelijksbevoegdheid: De partner zonder verblijfsvergunning moet een verklaring van huwelijksbevoegdheid verkrijgen van de autoriteiten in zijn of haar thuisland. Deze verklaring bevestigt dat de persoon vrij is om te trouwen.
 5. Afspraak maken: Het paar moet een afspraak maken bij de gemeente om de huwelijksaangifte te doen. Tijdens deze afspraak worden alle benodigde documenten ingeleverd.
 6. Huwelijksaangifte: Tijdens de huwelijksaangifte worden de personalia van beide partners vastgelegd en wordt er een trouwdatum gekozen.
 7. Trouwceremonie: Op de gekozen trouwdatum vindt de huwelijksceremonie plaats. Het paar kan ervoor kiezen om dit op het gemeentehuis te doen of in een andere locatie met een bevoegde trouwambtenaar.

Rechten en gevolgen van trouwen zonder verblijfsvergunning

Het trouwen zonder verblijfsvergunning heeft verschillende rechten en gevolgen voor de partners. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Geen automatisch recht op verblijfsvergunning: Het huwelijk op zichzelf geeft geen automatisch recht op een verblijfsvergunning. De partner zonder verblijfsvergunning moet nog steeds een aparte aanvraag indienen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning.
 • Verblijfsvergunning op basis van gezinshereniging: De partner zonder verblijfsvergunning kan een verblijfsvergunning aanvragen op basis van gezinshereniging. Dit vereist dat de Nederlandse partner of de partner met een geldige verblijfsvergunning voldoende inkomen heeft om het gezin te onderhouden.
 • Recht op gezinsleven: Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) erkent het recht op gezinsleven. Dit betekent dat de Nederlandse overheid het huwelijk tussen een persoon zonder verblijfsvergunning en een Nederlandse burger of iemand met een geldige verblijfsvergunning moet respecteren en beschermen.
 • Beëindiging van het huwelijk: Als het huwelijk eindigt door echtscheiding of overlijden, kan de partner zonder verblijfsvergunning in sommige gevallen in aanmerking komen voor een zelfstandige verblijfsvergunning.

Advies en ondersteuning

Het proces van trouwen zonder verblijfsvergunning kan complex en verwarrend zijn. Het is daarom belangrijk om advies en ondersteuning te zoeken bij gespecialiseerde instanties en advocaten die ervaring hebben met immigratierecht en huwelijksprocedures.

Er zijn verschillende organisaties en instanties in Nederland die hulp bieden aan stellen die willen trouwen zonder verblijfsvergunning. Deze organisaties kunnen juridisch advies geven, helpen bij het invullen van de benodigde formulieren en begeleiden bij de procedure.

Conclusie

Trouwen zonder verblijfsvergunning is een complex proces dat zorgvuldige planning en juridische stappen vereist. Het huwelijk op zichzelf geeft geen automatisch recht op een verblijfsvergunning, maar het kan wel de basis vormen voor een aanvraag op basis van gezinshereniging. Het is belangrijk om de juiste juridische ondersteuning te zoeken en de vereiste procedures te volgen om ervoor te zorgen dat het huwelijk rechtsgeldig is en de rechten van beide partners worden beschermd.

Plaats een reactie

Gaat u trouwen?

Word zorgeloos vervoerd of rij zelf in de Volvo Amazon. Met een ritje in deze oldtimer trouwauto zijn jullie verzekerd van comfortabel trouwvervoer en een brede glimlach na afloop!

Bekijk de Volvo Amazon